2021-01-27 10:31:18

Europski dan zaštite osobnih podataka

Svake se godine 28. siječnja obilježava kao Europski dan zaštite osobnih podataka.

U prilogu (klik pod "opširnije") su zgodne brošure za učenike i roditelje sa svrhom edukacije o zaštiti vlastite privatnosti i osobnih podataka djece na internetu.

Kratki AZOP filmići su ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=YCPSQR7XHbk&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=ZHr_C47JPig&feature=youtu.be

I ovaj film je zanimljiv i traje oko pola sata: https://www.youtube.com/watch?v=heIuQUASpGc

 Kratke upute roditeljima na što je dobro da pripazite:

https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1035-kako-educirati-nasu-djecu-o-zastiti-privatnosti-3

Evo 6 savjeta:

1. Objasnimo djetetu da sve što objavi, lajka, podijeli, komentira ostaje zapisano negdje i da valja dva put promisliti prije svake objave. Dobro je i za pripomenuti da brisanje posta s Fejsa ne znači da su te informacije o nama izbrisane.

2. Otvorenost u odnosima je ključ, kao i u pojašnjavanju da je svakom njihovom objavom u pitanju i privatnost cijele obitelji i da kao obitelj možemo pomoći djetetu u svakoj dvojbi oko sigurnosti na internetu.

3. Upoznajmo dijete o phishing prijetnjama i kako uobičajeno takvi emailovi ili poruke izgledaju te što se u njima traži od naših podataka. Važno je naučiti dijete da ne klika na linkove bez provjere s roditeljima i da ne dijeli svoje osobne podatke putem takvih poruka. Najbolje je da roditelji sami pokažu phishing poruke koje su zasigurno dobili posljednjih dana.

4. Podučimo djecu da ne prihvaćaju prijateljstva na društvenim mrežama s nepoznatim osobama. Roditelji, pregledajmo postavke privatnosti na društvenim mrežama za račune djeteta i stavite da njihove objave vide samo njihovi prijatelji.

5. Roditelji, naučimo djecu da ne odgovaraju na razne zabavne kvizove na društvenim mrežama.

6. Kao roditelji imamo puno pravo i obvezu voditi brigu o zaštiti privatnosti svog djeteta, imamo i pravo u ime djeteta zatražiti pristup osobnim podacima koje određena društvena mreža ili web stranica prikuplja od našeg djeteta.


Osnovna škola Svibovec